Hodnotenie zápasu v Ružomberku

1.zápas:
MBK Ružomberok A - MBK RK-Liptovské Sliače 28:21 (04:08,08:00,16:00,00:13)
Uramová 10b, Kulašíková 4b - Iváková Mária 12b, Klačanová Alexandra 4b, Iváková Bianka 3b, Nemčeková Vanda 2b
2.zápas:
MBK Ružomberok A - MBK RK-Liptovské Sliače 17:21pp (02:06,06:02,08:02,01:07,00:04)
Uramová a Kulašíková po 4b - Klačanová Alexandra 10b, Iváková Mária 3b, Gejdošová Natália, Nemčeková Vanda, Nemčeková Klára a Ondrejková Alica po 2b

Dnes sme v Ružomberku odohrali dohrávané zápasy 7.kola proti súperovi, ktorý sa po základnej časti súťaže pohybuje na prvých miestach v tabuľke a podľa doteraz dosiahnutých výsledkov sme očakávali náročné zápasy. Súpera sme poznali veľmi dobre, veď v minulom roku sme spoločne odohrali 6 zápasov, všetky s víťaznou bilanciou. Vedeli sme, že na ligové zápasy je Ružomberok posilnený o nami neznáme 4 technicky vyspelejšie hráčky, trénujúce o ten rôčik viac, ako naše dievčatá a hrávajúce za staršie minižiačky, čo sa v dnešných zápasoch ukázalo ako kľúčové na priebehu zápasu. Aj naše zostavy v prvých polčasoch boli tvorené tak, aby boli vyrovnané a dokázali so súperom držať krok, prípadne pomýšľať na skalp ďalšieho z favoritov súťaže.

Úvodná štvrtina nám vyšla nad očakávanie a súperovi sme toho veľa smerom na kôš nedovolili. Jeho hráčky však priebeh zápasu otočili vo svoj prospech v druhej štvrtine, v ktorej nám úplne zlyhala streľba na kôš a dievčatá si nevedeli poradiť v obrane so súperovými technicky vyspelejšími hráčkami. Tie pokračovali v agresívnej hre aj v tretej časti zápasu, v ktorej nám nadelili "kanára" 16:00, čo sa ukázalo ako veľmi kľúčové pre ďalší priebeh zápasu. Treba však povedať, že túto štvrtinu sme si prehrali tak vysoko sami, pretože stratiť v jednej štvrtine 8 lôpt z vhadzovania z outu je neprípustné, za čo nás súper trestal presným zakončením v útoku. Dievčatá sa psychicky položili, prestala fungovať obrana a na súperov kôš sme sa dostávali len sporadicky. Do poslednej časti hry som nasadil to najsilnejšie, čo sme mali. Táto pätica dievčat smelo bojovala so snahou otočiť zápas, ale nepresnosť nahrávok a nepremenenie vyložených šancí spod koša na obrat v zápase nestačilo, aj keď sme túto štvrtinu vyhrali presvedčivo 13:00. Tento zápas nám ukázal, že nemôžeme pomýšľať na výhru, ak dve štvrtiny nedáme ani kôš. Naše vysoké hráčky doskočili za celý zápas len 4 odrazené lopty. Pod neúspech sa podpísala nepresnosť nahrávok v rozohrávke, nerešpektovanie trénerových pokynov a ležérnosť niektorých dievčat. Je neprípustné, aby si hráčka v zápase úmyselne prestala brániť súpera a dávala mu možnosť zadarmo skórovať! Osobne som sklamaný s hernou činnosťou niektorých dievčat, ktoré tento zápas odohrali na 20% a je v nich omnoho viac. Prehru beriem ako tréner aj na seba, nakoľko som zariskoval a v druhom polčase som premiešal zostavy tak, aby posledná pätica dievčat dohnala prípadné manko z tretej štvrtiny, čo sa nám podľa predstáv nepodarilo.

Cez prestávku som dievčatám musel prehovoriť do duše aj za cenu zvýšeného hlasu, aby nabrali sebavedomie a aby sa súpera nebáli. Je veľmi dôležité, že dievčatá zabudli na výsledok prvého stretnutia a vstúpili si do svedomia. Bolo viditeľné, že každá z nich chce druhý zápas vyhrať! Zápas sa opäť začal vyvíjať sľubne a po prvej štvrtine sme vyhrávali o 4 body. Súper do polčasu vyrovnal priebeh zápasu a po tretej štvrtine vyhrával o 6 bodov. Tu však dievčatám nemôžem veľa vyčítať, bojovali všetky do jednej. V poslednej časti hry dievčatá bojovali so 6 bodovým mankom súpera, ktoré dokázali zmazať a kľudne mohli za iných okolností s prehľadom celý zápas vyhrať. Bohužiaľ sa opäť ukázalo, že je rozdiel hrať na nízke koše a trénovať na vysoké. V druhom polčase sme opäť nepremieňali vyložené šance, nevedeli sme skórovať spod koša a lopty lietali kade-tade. To sa nám takmer stalo osudným, keď v samom závere zápasu zo zvukom klaksónu naša hráčka zbytočne faulovala strieľajúceho hráča a nasledovali dva trestné hody súpera, ktoré mohli pochovať naše nádeje na vytúžené víťazstvo. Protivník svoju šancu nevyužil ani raz a tým nás vyzval do dvojminútového predĺženia. Oba tímy postavili to najsilnejšie, čo mali. Perfektnou obranou sme súperovi nič nedovolili a dvoma premenenými protiútokmi sme zápas o 4 body vyhrali. Ťažko vydreté víťazstvo so silným súperom sme si ale za druhý zápas určite ZASLÚŽILI !

Baby vďaka, že ste ma väčšina počúvli v šatni a nevzdali sa! Ako som Vám vravel, VERIL som Vám, že aj s takýmto ťažkým Ružomberkom vyhrať dokážeme a nesklamali ste! Som rád, že sa v druhom zápase pod košom presadilo viacero dievčat a teší ma, že sme opäť dokázali zabojovať a dievčatá ukázali, čo v nich je. Opäť sme porazili ďalšieho silného súpera a favorita súťaže! 

" Aj posledný dokáže poraziť prvého! ", spomínate si na naše basketbalové zásady? :)

Z tohto dvojzápasu sa treba ponaučiť a je treba priznať, že našej hre stále chýba tímová spolupráca, nevidíme sa na ihrisku, máme problémy s rozohrávkou z outu, spracovaním nahrávok a doskokmi! Máme čo doháňať na tréningoch!

Za druhý zápas a nasadenie Vás baby všetky CHVÁLIM !

tréner