Hodnotenie a fakty - Brandýský pohár 08.-10.06.2012, Česká republika

Druhý júnový víkend sa naše dievčatá zúčastnili na kvalitnom medzinárodnom basketbalovom turnaji v Brandýse nad Labem v Českej republike. Šlo o naše prvé vystúpenie a reprezentáciu klubu a obce na basketbalovom turnaji v zahraničí ako aj prvú konfrontáciu aj so zahraničnýmii družstvami a dievčatami o rok či viac tréningovo aj herne vyspelejšími. Na turnaj cestovalo 16 dievčat, ktoré to v Čechách nemali vôbec ľahké, keďže turnaj bol organizovaný pre dievčatá narodené v roku 2000 a mladšie. Na turnaji sa zúčastnilo celkovo 17 družstiev - 1x nemecké, 4x slovenské družstvá a top špička českých mládežníckych družstiev.

Po 9 hodinovom cestovaní, ubytovaní sa v triede na domácej ZŠ v centre diania turnaja a kratkej prechádzke po meste sme vo večerných hodinách nastúpili v hale Sportcentra na prvý zápas v skupine proti dievčatám z SK UP Olomouc. O súperovi sme vedeli, že pred pár týždňami jeho dievčatá narodené v roku 2001 obsadili výborné 4.miesto v národnom finále českej ligy a že to proti nim nebude ľahké. To sa ukázalo hneď v prvej štvrtine, kde na nás Olomoučanky aj s 2000-tkami svižne vybehli a naše dievčatá dokonalo zaskočili. Na našich babách bolo cítiť strach a neistotu, nedostávali sa často do vyložených šancí, mali sme problémy s rozohrávkou a zakončením, ale zápas sme dohrali so cťou. Súper hral perfektne a dovolil nám skórovať len dvakrát a zaslúžene zápas vyhral. Som veľmi rád, že po večeri sa dievčatá dokonalo vybláznili v bazéne v hoteli Sportcentrum a zahodili za seba večerný zápas s Olomoucom a všetky sa tešili na ďaľšie naše zápasy.

1.zápas (piatok 18:30)     MBK RK Liptovské Sliače - SK UP Olomouc  04:81

                                              Iváková Mária a Šefranková Mária po 2 body

Na druhý zápas v sobotu ráno sme opätovne nastúpili proti dievčatám z Olomouca, nakoľko sa náš druhý súper v skupine Baskeťáci Jozefov nečakane deň pred začiatkom turnaja odhlásil. S kolegyňou sme si boli istí, že dievčatá odohrajú zápas omnoho lepšie a s vačšou nasadenosťou ako deň predtým. Prizvukovali sme dievčatám, že aj keď je Olomouc nad naše sily, dokážeme zápas zahrať lepšie, kolektívnejšie a že určite sa dievčat z Olomouca nemôžme báť. Už po nastúpení naších báb a hlasnom pozdravení  "súperovi nazdar" bolo badať, že to baby berú športovo a na turnaj sa okrem získania nových skúseností prišli predovšetkým basketbalom zabávať a že strach, ktorý mali včera, pominul. Hra našich bola 100% odlišná oproti prvému zápasu a bolo vidno, že chceme hrať čo najlepšie, dať súperovi čo najviac košov a menej dostať ako aj ukázať Olomoucu, že aj "Sliačanky" vedia hrať basketbal. U všetkých, ktoré nastúpili, bolo vidno snahu zahrať lepšie ako deň dozadu a vyzdvihol by som najmä Kláru, ktorá nemala pred staršími súperkami žiadny rešpekt a bojovala na pokraji vlastného maxima. Zápas sme opäť prehrali, ale bolo sa na čo pozerať. Teší najmä fakt, že sme sa súpera nebáli, aj keď sme vedeli, že prehráme a že aj za vysokého rozdielu sme sa snažili hrať tak, ako keby sme prehrávali len o bod. Baby, nesklamali ste!!!  Posunuli sme sa o krok ďalej! Treba poznamenať, že v oboch zápasoch s Olomoucom sa hral fair play basketbal s minimálnym počtom faulov na oboch stranách.

2.zápas (sobota 09:30)     MBK RK Liptovské Sliače - SK UP Olomouc  09:69

                                               Nemčeková Klára 8 bodov (4b TH), Ondrejková Timea 1b (1b TH)

Po zápasoch s Olomoucom sme v skupine obsadili druhé miesto a do ďaších bojov sme postupovali ako 12-te nasadené družstvo z celkovo 17. družstiev. Olomouc postúpil z prvého miesta. Našim ďaľším súperom bol Slovan Bratislava 2000tky, ktoré boli nasadené ako 13-te družstvo.

Po zápase z Olomoucom a presune do centra turnaja, kde sme sa dozvedeli meno ďaľšieho súpera, sme sa museli rýchlo pešo presúvať na druhý koniec mesta, kde už na nás čakali dievčatá z Bratislavy. Hralo sa o postup do skupiny o 09.-12.miesto. Súper disponoval vysokými a dobre stavanými hráčkami, ale vedeli sme, že to bude iný zápas ako proti družstvu z Čiech. To sa potvrdilo už na začiatku zápasu, kde sme so Slovanom hrali vcelku vyrovnanú hru a prehrávali len rozdielom 4-8 bodov. Naše  "malé baby" sa súpera nebáli, boli sme rýchlejší a smelší a na Slovan sme sa dotiahli na rozdiel jedného koša. Po polčase sa hra súpera pritvrdila, čo nechápajúco nevidel ani jeden z dvojice rozhodcov, nepískali sa prešlapy pri trestných hodoch a vyvrcholením všetkého bolo štuchanie a úmyselné faulovanie na našu hráčku narodenú v roku 2002. Toto všetko vnímali aj naše baby a prispelo to len k tomu, že z pekného basketbalu v polčase prvom sa v tom druhom stal basketbal neatraktívny pre diváka, ktorý mohol tak akurát vidieť množstvo faulov ...  Zarážajúce je, že tréner Slovana, ktorého si úprimne vážim, sa len ničinne prizeral na skupinku svojich dievčat z lavičky, ktoré poslednú štvrtinu nešportovo urážali a zosmiešňovali naše baby, predovšetkým tie, ktorým sa nepodarilo dať kôš. O tomto basketbal nie je a k tomuto naše baby učiť určite nebudem! Zápas sme síce prehrali, ale vzhľadom na fakt, že sme pred dvoma hodinami hrali zápas s Olomoucom, presúvali sa polhodinu pešo do inej haly a hrali proti súperovi tréningovo staršiemu, som s predvedenou našou hrou a výrazným posunom dopredu nesmierne spokojný. Neskôr sa ukázalo, že to bol náš najkvalitnejší zápas na turnaji. V zápase by som vyzdvihol všetky dievčatá za výborné nasadenie a samé sa presvedčili, že aj proti skúsenejšiemu súperovi sa dá hrať vyrovnaný basketbal. Všetkých tešil ďaľší posun dopredu!

3.zápas (sobota 11:30)     MBK RK Liptovské Sliače - SLOVAN Bratislava  17:38

                                               Iváková Bianka a Ondrejková Timea po 4b, Bartošová Laura, Nemčeková Klára, Nemčková Vanda, Šefranková Mária (2b TH) po 2 body, Ondrejková Alica 1b (1b TH)

Po zápase so Slovanom sme sa dostali do skupiny o 13.-17.miesto, kde náš ďalší súper bol ŠBK Sadská. O súperovi som vedel len toľko, že v skupinovej fáze porazili Slovan Bratislava o 4b a že v družstve majú malé šikovné a rýchle hráčky. Pred zápasom sme si povedali, že chceme zahrať lepšie ako s Bratislavou a určili sme si cieľ dať 24 bodov. Sadská nás v úvode zápasu zaskočila svojou rýchlosťou, presnými nahrávkami do protiútokov, najmä agresívnou obranou a clonením hráčok, čo bolo na turnaji nepovolené. Po opätovnom upozornení od rozhodcov sa hra zmenila a do akcií sme sa dostávali aj my. Súperky nás často faulovali a v každej štvrtine presiahli 5 faulov. Naše baby celkovo hádzali 16 trestných hodov (premenili sme 6, hádzalo sa z bežnej čiary na trestné hody, odkiaľ naše dievčatá nie sú zvyknuté hádzať). Bohužiaľ čas pri hádzaní trestných hodov stále bežal (pravidlá turnaja), čo nás ukrátilo o lepší výsledok. Súper mal tak pred nami značný náskok, ktorý udržal aj napriek veľkej snahe našich dotiahnúť sa čo najbližšie. Vyvrcholením zápasu a obrovská radosť nastala pol minúty pred koncom, keď sa nám podarilo dať 24.bod v zápase a splnili sme tak cieľ, ktorý sme si dali po zápase s Bratislavou. Vyzdvihol by som všetky dievčatá, ale najmä Mery a Bianku, ktoré celé družstvo ťahali. Zápas hodnotím kladne, pekné akcie, dobré obranné zákroky najmä v druhom polčase a veľká snaha dievčat. SUPER, zase sme sa posunuli o krok ďalej ! Pekným športovým gestom sa prezentovala hráčka Sadskej, ktorá po zápase opätovne podala ruku Bianke (2002) a povedala jej, že hrala výborne, čo by určite každú hráčku potešilo a motivovalo ju k lepším výkonom. Kiež by sa takéto milé športové gestá fair-play hry objavovali na ihriskách u všetkých družstvách častejšie.

4.zápas (sobota 15:30)     MBK RK Liptovské Sliače - ŠBK Sadská  24:49

                                               Šefranková Mária 7b (3b TH), Iváková Bianka 6b (2b TH), Nemčeková Klára 3b (1b TH), Iváková Mária, Nemčeková Vanda, Ondrejková Alica a Ondrejková Timea po 2b

Po zápasoch sa baby zregenerovali a vyšaleli v bazéne. Kedže sa dievčatám na diskotéku moc nechcelo, večer sme pokračovali v dobrej nálade v telocvični v súťažiach "Tréner-dievčatá" a všetci sme sa pri tom nesmierne bavili. Veď určite nik nezabudne na to, ako mi dievčatá po prehratej stávke museli zohnať hocijaké dievča a zoznámiť ma s ňou, alebo ako im tréner predvádzal tanečné a spevácke sólo ...  :) dobre bolo. Baby prehrali aj súťaž a museli sme si ísť spoločne zatancovať na didžinu. Určite si všetci budú pamätať  "Sliačanky", ako sa hromadne povzbudzovaním "Sliače, do toho" presúvali o polnoci do triedy okolo stánku s trénermi a rodičmi :) Baby, boli ste perfektné, mám skvelé zážitky !

Skoro ráno nás čakal posledný zápas o konečné umiestnenie proti našim kamarátkam zo Žiliny. Tak ako aj my všetci, aj Žilinčanky chceli vyhrať posledný zápas, čo sa odrazilo aj na ihrisku. Súper viedol do polčasu, potom sme zápas pomaly otočili vo svoj prospech. Zahrali si všetky dievčatá, každá moc chcela a to viacerým zväzovalo ruky. Potiahla Laura a Vanda, teda vysoké hráčky a určite nabrali väčšie sebavedomie, ktoré im v ťažkých zápasoch chýbalo.

5.zápas (nedeľa 08:30)     MBK RK Liptovské Sliače - BKM Žilina  37:19

                                               Nemčeková Vanda 12b (3b TH), Bartošová Laura 10b, Iváková Mária a  Nemčeková Klára 4b, Littvová Lívia, Ondrejková Nikoleta a Ondrejková Timea po 2b, Šefranková Mária 1b (1b TH)

 výsledky a štatistiky družstiev (na stiahnutie)

Strelkyne družstva na turnaji:

Nemčeková Klára 17b (12/5 TH), Nemčeková Vanda 16b (2/0 TH), Bartošová Laura 12b, Šefranková Mária 12b (12/6 TH), Iváková Bianka 10b (4/2 TH), Ondrejková Timea 9b (2/1 TH), Iváková Mária 8b, Ondrejková Alica 3b (2/1 TH), Littvová Lívia 2b, Ondrejková Nikoleta 2b.

Z môjho pohľadu turnaj splnil do bodky to, čo som od neho očakával. Každý zápas bol ťažký a museli sme bojovať do posledných síl, hrali sme zväčša proti starším dievčatám, družstvám trénujúcim, ako sa neskôr ukázalo, o 1 až 3 roky viac, ako my, ale v každom zápase sme sa snažili zahrať čo najlepšie. Dievky museli pochopiť, že sa súpera nemôžu báť, že proti takýmto súperom musia hrať inak, že musia používať aj hlavu a bolo vidieť, že každým zápasom sme sa zlepšovali. Mňa, ako trénera teší fakt, že baby zažili veľký medzinárodný turnaj s kvalitnými družstvami, že každá získala cenné skúsenosti a vačšie sebavedomie a že mohli vidieť, kam môžu pokročiť pri ďaľšom trénovaní a vlastnom chcení.  Spoznali sme okrem iného milých ľudí z Olomouca, Košíc a Bratislavy, určite sa ešte uvidíme :)

Celkovo dievčatá obsadili 15.miesto. Pre nikoho to nemôže byť sklamaním. Nešli sme turnaj vyhrať, ale získať nové skúsenosti a hernú konfrontáciu s českými a staršími dievčatami. Z druhého pohľadu bol turnaj vyvrcholením prvej súťažnej sezóny spojený s výletom a ucelením družstva do budúcnosti.

PRE NÁS STE VÍŤAZKAMI BABY VY!  Zvládli ste ťažké zápasy, únavné cestovanie a vačšina z Vás bojovala nad rámec svojho maxima ! TLIESKAME VÁM !

Spestrením nášej cesty do Čiech bol výlet do Prahy, kde sme aj napriek nepriaznivému počasiu strávili pár hodín a videli aj vďaka nášmu kamarátovi Peťovi veľa historických a turistických atrakcií. Povozili sme sa v metre a tak dievčatá z Českej republiky odchádzali určite s radosťou a veľa zážitkami, na ktoré budú dlho spomínať.

Ďakujem všetkým rodičom, ktorí umožnili svojim dcéram účasť na tomto turnaji a reprezentáciu obce a ružomberkého klubu. Určite to baby posunulo dopredu! Obzvlášť ďakujem rodičom, ktorí sa priamo zúčastnili na turnaji a pomohli mi s dievčatami najmä pri cestovaní, presunoch na zápasy a v Prahe a celkový dohľad nad babami. Za všetkých ďakujem aj Peťovi, za obetavosť pri prehliadke Prahy a hráčke Mery, ktorá veľmi dobre zapadla medzi dievčatá a vzorne a slušne reprezentovala na turnaji naše družstvo a pomohla dievčatám k lepším výkonom. Dúfam, že si naše baby ešte s Mery niekedy zahrajú a že im Mery pôjde príkladom. Ďakujem svojej kolegyni za výbornú prácu a najmä psychickú podporu dievčat obzvlášť v prvých zápasoch, kedy to najviac potrebovali :) Zároveň sa chcem za všetkých poďakovať aj riaditeľovi ZŠ J. Hanulu pánovi Birtusovi, že nám ochotne vyšiel v ústrety a uvoľnil dievčatá z piatkového a pondelňajšieho vyučovania.

Za vzornú reprezentáciu ďakujem:

Bartošovej Laure (2001), Gejdošovej Nikolke (2003) a Natálii (2002), Ivákovej Bianke (2002) a Márii (1999), Jarottovej Natálii (2001), Komovej Lucii (1999), Littvovej Lívii (2001), Luptákovej Nikolke (2003), Nemčekovej Klárke (2001) a Vande (2000), Ondrejkovej Alici (2000), Nike (2000) a Timei (1999), Šefrankovej Mery (2001) a Švidroňovej Sárke (1999).

Za pomoc ďakujem:

p. Kataríne Ondrejkovej, p. Ivete Gejdošovej, p. Petrovi Ivákovi a p. Romane Ivákovej, p. Vierke Komovej, p. Janke Littvovej, p. Zuzane Luptákovej, p. Pavlovi Nemčekovi a p. Zuzane Nemčekovej, p. Anne Ondrejkovej a p. Petrovi Sleziakovi.

Tréner